Afdrukken

Vandaag was na lang wachten (corona, prioriteiten)  de behandeling van het hoger beroep t.a.v. Stationsplein 13. 

Welke uitkomst het ook wordt, de professionaliteit van de RvS was imponerend. Het RvS team was zeer goed voorbereid, had alle stukken gelezen en had een serie prangende vragen voor beide partijen. Het bleef ook niet bij de vragen. Een te onduidelijk antwoord werd onmiddellijk gepareerd met vervolgvragen, net zo lang de rechter precies begreep wat de standpunten van welke partij dan ook omvatte. 

Ons team heeft zijn best gedaan. De standpunten t.a.v. horeca --- de definitie, omvang, openingstijden, parkeer consequenties, afhaalbrommertjes, terras, al dan niet ondersteunend aan winkels --- zijn uitvoerig behandeld. De vergunning is nog steeds onduidelijk en laat te veel opties open voor sluipende ontwikkelingen.

De massaliteit van het pand is in de context (de "gebiedstypering") van de parkachtige omgeving met goot-hoogtes tot maximaal 6 meter en met een potentieel nieuw pand als grootste in de omgeving neergezet als "onbetamelijk". Weinig juridisch maar we hopen maar dat hiermee de "bestuurlijke beleidsvrijheid" die een gemeente heeft om af te wijken van een bestemmingsplan in de ogen van de rechter wat werd gedempt. 

Parkeren en participatie kregen een wat meer procedurele, juridische behandeling: Heeft de gemeente gedaan, berekend en gezegd wat minimaal noodzakelijk is? Wij vinden verre van niet. Zeker niet in het licht van de nieuwe omgevingswet maar het is maar de vraag of deze casus onder de oude of nieuwe wetgeving valt. De rechter gaat het zeggen. 

V.w.b. het resultaat heeft de RvS in grote lijnen 2 opties: 

1) De vergunning wordt vernietigd met een opdracht voor de gemeente om nu eens inhoudelijk te gaan praten met de omwonenden (zou de 1e keer zijn). Wat ons betreft zijn alle opties open. Iedereen is er bij gebaat dat hier eindelijk een goede oplossing komt. 

2) De vergunning wordt scherp geredigeerd met name v.w.b. horeca en (hopelijk) bouwwijze.

In alle eerlijkheid schatten we de kansen in als 35/65. Als nadruk wordt gelegd op louter het procedurele aspect, dan zal optie 2 makkelijk winnen. Als de rechter echter vindt dat er voldoende beroepsgrond is om open en inhoudelijke gesprekken aan te gaan tussen gemeente, iniatiefnemer en omwonenden, wordt het optie 1.

BInnen 6 weken uitspraak.