stpl13_verpauperd.jpegJarenlang hebben de vorige en nu huidige eigenaar het pand laten verpauperen. Lezers van de Gelderlander en ook de gemeente spraken er schande van.

De gemeente had er iets aan kunnen doen maar verschuilt zich achter “… afhankelijkheid van particuliere initiatieven”. Onzin natuurlijk, want als er geld te verdienen is, gedraagt ook gemeente Zevenaar zich als een grootgrondbezitter. De gronden voor Zevenaar Oost zijn ooit puur speculatief door Zevenaar aangekocht en worden nu weer verkocht. Er dreigde eerste een fors verlies maar door de aantrekkende economie ontsnapt Zevenaar nog net en kan met de verkoop de gaten in de gemeentelijke begroting tijdelijk dichten.

Verder heeft iedere gemeente meerdere instrumenten om leegstand en verpaupering aan te pakken. De gemeente had de eigenaar kunnen dwingen of met wat subsidie kunnen helpen het pand op zijn minst veilig en toonbaar te houden. Zeker na de laatste brand. De gemeente had het pand ook jaren geleden ook zelf al kunnen aankopen en tijdelijk verhuren of slopen.

Ook de huidige eigenaar had dat laatste kunnen doen al dan niet op aangeven van de gemeente. Kaplan was immers nooit van plan nog iets met het huidige pand te gaan doen. Kaplan laat nu het pand al jaren zo staan, blijkbaar als drukmiddel om de gemeente te bewegen het bestemmingsplan ondanks de tegenstand snel en fors aan te passen.

De gemeente Zevenaar had al doende zowel tijd als krediet kunnen kopen om met de omwonenden en een initiatiefnemer een voor iedereen aanvaardbaar plan te maken. Intussen waren wat bankjes en boompjes een goedkoop alternatief geweest en bleef de "Stationspoort van Zevenaar" gespaard. En, zo had het ook nog kunnen blijven natuurlijk. Een beetje meer groen misstaat Zevenaar niet.

Nu was het niet alleen de lelijkste plek maar werd het langzaam maar zeker vooral het lelijkste plan van Zevenaar.

 

Het beste alternatief